Qseals vervaardigt tal van producten met PTFE. Qseals heeft uitgebreide bewerkingsmogelijkheden, waaronder draaien, frezen en CNC-bewerken van PTFE stafmateriaal. Polyetrafluorethyleen (PTFE) is bij het grote publiek beter bekend onder de merknaam Teflon en heeft van alle plastics de laagste wrijvingscoëfficiënt.

PTFE is een chemische verbinding die in 1938 ontdekt is door Roy Plunkett in het Jackson Laboratorium van de firma DuPont in de Amerika. Plunkett vroeg octrooi op de stof aan, dat op 4 februari 1941 werd toegekend. In 1949 werd teflon als commercieel product geïntroduceerd. Het materiaal is in de bemande ruimtevaart toegepast als hitteschild, als coating van ruimtepakken en als isolatiemateriaal voor kabels. De eerste maanlander bevatte meer dan honderd kilo teflon. Dankzij de ruimtevaartervaring kon de productie goedkoper worden, terwijl de mythe van wondermateriaal de afzet stimuleerde.

Zuiver PTFE heeft optimale eigenschappen als het gaat om chemische en temperatuurbestendigheid. Echter, op zichzelf staand is het materiaal vaak te hard om toegepast te kunnen worden als afdichting of o-ring. In de zuivere vorm kan het eigenlijk alleen gebruikt worden als statische dichting. De perfecte eigenschappen van het materiaal komen dan ook beter tot z’n recht in een compound, zoals bijvoorbeeld Kalrez o-ringen. Deze perfluorelastomeren zijn de meest geëvolueerde compounds voor corrosieve toepassingen.

Teflon is bijzonder weinig reactief en wordt daarom gebruikt in allerlei toepassingen voor opslag en transport van reactieve chemicaliën. Het smeltpunt bedraagt 327 °C.

[slideshow]

Hulp nodig?

We helpen u graag met geheel vrijblijvend advies. Onze specialisten staan iedere werkdag van 08:00 tot 18:00 voor u klaar. Neem contact met ons op via:

+31 38 85 21 801