Siliciumcarbide (SiC)

Siliciumcarbide (SiC), ook bekend als carborundum, is een zeer hard materiaal dat veel wordt gebruikt voor slijpen en polijsten, in de vorm van slijpstenen, polijst- en slijppoeders.

Granulair siliciumcarbide wordt op commerciële schaal geproduceerd door een reactie bij zeer hoge temperatuur. Hoogwaardig silica zand en koolstof (meestal petroleumcokes) worden hiervoor in de juiste verhouding tot reactiemateriaal gemengd. Van dit mengsel wordt een hoop materiaal gebouwd. Midden in deze hoop materiaal bevindt zich een kern van grafiet die dient als stroomgeleider. De grafietkern wordt aangesloten op een transformator en onder spanning gezet. Als gevolg van de weerstand loopt in de kern van de hoop materiaal (oven) de temperatuur op tot circa 2700 graden Celsius.

[slideshow]

Als loopvlakmateriaal voor mechanische asafdichtingen wordt het materiaal nu zo’n 30 jaar gebruikt. Het materiaal is een keramiek en wordt geschaard onder de ‘harde’ loopvlakken. Siliciumcarbide kan worden gebruikt als rotor en/of stator, afhankelijk van het ontwerp, de toepassingen en het andere loopvlakmateriaal. Neem nu contact op en laat je voorlichten over de verschillende loopvlakken en combinaties.

Hulp nodig?

We helpen u graag met geheel vrijblijvend advies. Onze specialisten staan iedere werkdag van 08:00 tot 18:00 voor u klaar. Neem contact met ons op via:

+31 38 85 21 801