Viton (FKM)

Viton® wordt vaak als materiaal aangeduid, maar is eigenlijk een merknaam van een fluoroelastomeer. Qseals kan Viton o-ringen leveren voorzien van EC1935/2004 certificering. Deze o-ringen zijn dus volledig food-grade en FDA approved.

Viton®, een product van DuPont Performance Elastomers – een volle dochter van DuPont, is een halffabrikaat met de eigenschappen van rubber (fluorelastomeer). Viton fluoroelastomeren worden ook wel eens beschreven met de afkortingen FKM of FPM. FKM is de afkorting voor fluorelastomeer volgens de Amerikaanse ASTM standaard, FPM is de afkorting voor hetzelfde materiaal, maar dan volgens het DIN/ISO systeem.

De auto-, luchtvaart- en chemische industrie weet het materiaal al meer dan vijftig jaar te waarderen vanwege de uitstekende hitte- en chemische bestendigheid. Oplosmiddelen en brandstoffen zoals benzine en kerosine hebben geen vat op Viton®. Vandaar dat het materiaal veel wordt toegepast voor slangen, O-ringen en andere afdichtingen. Grote kans dat de slangen onder de motorkap van je auto gemaakt zijn van Viton®.

Dordrecht is de enige plaats in Europa waar Viton® wordt gemaakt. De andere fabrieken staan in de Verenigde Staten. In Dordrecht staan drie verschillende Viton® fabrieken. In de Gum Plant worden de basistypes gemaakt. In de Viton® VSOP Plant worden ‘specialties’ gemaakt met specifieke eigenschappen. De APA Plant produceert Viton® dat ook bij lage temperaturen zijn rubbereigenschappen behoudt en nog beter resistent is tegen chemicaliën.

Qseals kan Viton o-ringen toepassen in al haar FDA en EC1935 seal-oplossingen

 

Hulp nodig?

We helpen u graag met geheel vrijblijvend advies. Onze specialisten staan iedere werkdag van 08:00 tot 18:00 voor u klaar. Neem contact met ons op via:

+31 38 85 21 801