Mechanical seals
 

Mechanical seals

Qseals levert en reviseert alle soorten Mechanical seals. Op deze pagina beantwoorden wij de meest gestelde vragen over Mechanical seals en bespreken we de verschillende soorten Mechanische afdichtingen.

Wat is een mechanical seal?

Mechanical seals zijn vergelijkbaar met precisie-instrumenten. Bij deze afdichtingen worden marges gebruikt met vele cijfers achter de komma. De standtijd is van veel factoren afhankelijk maar kan variëren van enkele heftige minuten tot vele probleemloze jaren. In het algemeen kan gesteld worden: hoe meer aandacht voor het mechanical seal en de aanverwante apparatuur, hoe langer deze mee gaan.

Jaren geleden werden voor de meeste asafdichtingen pakkingsmaterialen gebruikt zoals stopbuspakking. Dit soort asafdichtingen hadden een behoorlijke mate van lekkage nodig om de pakking goed gesmeerd en gekoeld te houden. Tot in 1915 de de mechanische asafdichting (mechanical seal) werd uitgevonden. Deze asafdichting slaagde erin de vloeistof binnen te houden door gebruik te maken van twee ontzettend vlakke oppervlakken (eentje die meedraait met de as, en een stationaire in het huis). Ondanks dat deze loopvlakken ook een klein beetje ‘lekkage’ nodig hebben om een hydrodynamische laag te creëren is dit vaak niet te merken daar deze vloeistof verdampt. De meeste pompen zijn tegenwoordig voorzien van mechanische afdichtingen. Echter, omdat de onderdelen en loopvlakken zo delicaat zijn is het ook de grootste oorzaak van storingen aan de pomp. Dit vraagt om een beter begrip van dit type afdichting en de toepassing ervan.

De basis van een mechanical seal

In de basis zijn alle mechanical seals opgebouwd uit de volgende onderdelen:

 • Een set (zeer vlak gelepte) loopvlakken als primaire afdichting: de minimale afstand tussen deze loopvlakken, welke haaks staan op de as, minimaliseren de lekkage. Vaak worden er twee verschillende materialen toegepast als loopvlak, een harder en een zachter materiaal, om te voorkomen dat de materialen aan elkaar gaan kleven. Een van de loopvlakken is vaak anti-wrijvingscorrosiemateriaal zoals carbongrafiet. Voor het andere loopvlak wordt vaak een relatief hard materiaal gebruikt zoals siliciumcarbide (SiC) of keramiek. Echter, wanneer er schurend product wordt verwerkt, worden twee harde oppervlakken toegepast.
  • Een loopvlak is stationair gemonteerd in een huis
  • Het andere loopvlak is gefixeerd op – en draait mee met – de as
 • Een tweetal secundaire stationaire afdichtingen, meestal o-ringen, en/of v-ringen
  • een stationaire afdichting gemonteerd in het huis
  • een afdichting die het roterende loopvlak afdicht op de as
 • Een veer om de twee loopvlakken aangedrukt te houden. Dit kan een enkele veer zijn, maar ook meerdere kleine veertjes of een metal bellow
 • Overige hardware, zoals asbussen, kragen, flensring, compressieringen en spietjes.

Mechanical seals hebben een vloeistof nodig om smering te behouden. De loopvlakken worden doorgaans gesmeerd door een zeer dunnen laag vloeistof (of gas) tussen de twee loopvlakken. Smering kan ook komen uit een andere vloeistof anders dan het product, afhankelijk van de vereisten van het seal.

Soorten mechanical seals

Er zijn verschillende soorten mechanical seals. Zo heb je bijvoorbeeld de engineered seals en de floated seals. Hieronder bespreken we de drie verschillen tussen de seals die bij ons het meeste besteld worden. Dat zijn de component seals, cartridge seals en engineered seals.

Component seals

Een component seal is samengesteld uit afzonderlijke dynamische en stationaire onderdelen. Component seals, met aan het uiteinde een componentafdichting, bestaan ​​uit een afzonderlijk roterend deel en een stationaire zitting die in een pakkingbus of behuizing worden gemonteerd. Lees hier meer over op de component seals pagina.

Cartridge seals

Cartridge seals zijn afdichtingen die snel gemonteerd kunnen worden en zijn ontworpen voor het verwijderen van pompassen. De cartridge seal is een opstelling van meerdere componenten, die samen een eenheid vormen. Lees hier meer over op de cartridge seals pagina.

Engineered seals

Dit is een seal die zowel vloeibare als gasvormige fasen aankan tijdens de werking van een pomp. Engineered seals worden gezien als de ideale oplossing voor toepassingen met een lage dampmarge, denk bijvoorbeeld aan toepassingen met ethaan en CO2. Lees hier meer over op de engineered seals pagina.

Compressor seals

Compressor seals zijn seals die gebruikt worden voor compressors. Met een compressor seal zorg je ervoor dat het roterende gedeelte afgesloten wordt. De seal en het afdichtingssysteem zorgen ervoor dat er geen gassen verloren gaan langs de as van de compressor. De seal bestaat meestal uit twee afdichtingen met ringen. Lees meer over de compressor seal op de compressor seals pagina.

Ontwerpen mechanical seals

Naast de soorten, zijn er ook talloze ontwerpen voor afdichtingen beschikbaar, maar grofweg zijn ze in te delen in de volgende types:

 • Pusher
 • Non-pusher
 • Unbalanced
 • Balanced
 • Cartridge
  • Enkel cartridge seal & dubbel cartridge seal

Pusher seals

Pusher seals maken gebruik van een secondaire seal die axiaal langs de as of asbus beweegt om druk te houden op de loopvlakken. Hierdoor kan het seal compenseren voor slijtage en eventuele minder nauwkeurige uitlijning van de as. Voordeel is dat dit sealtype het goedkoopst is. Het voornaamste nadeel van deze configuratie is dat het sedondaire seal kan invreten op de as of asbus, vooral wanneer er abbrasief product wordt verwerkt.

QSEALS -21-2

Non Pusher seals

Dit is de categorie waarin de bellow seals vallen. Deze afdichtingen maken geen gebruik van een secondaire afdichting die langs de as of asbus moet kunnen bewegen om contact te houden. De secondaire seals bewegen bij dit type seal dus in geen geval mee, ook niet tijdens gebruik. De slijtage van het loopvlak wordt gecompenseerd door een elastomeren of metalen balg. Een nadeel van dit type seal is de hogere kostprijs van het seal en dat er in corrosieve omgeving een groter seal gebruikt dient te worden omdat het materiaal van de balg anders te dun is.

QSEALS -14-2

Unbalanced en balanced seals

We spreken van een gebalanceerd seal als er rekening is gehouden met de druk op de loopvlakken veroorzaakt door de druk in het systeem. Het klinkt misschien gek als het doel is om asafdichting te bereiken, maar een mechanical seal moet lekken! De loopvlakken van de primaire afdichting moeten immers gesmeerd worden met het verpompte product. Wanneer de druk aan de productzijde pak em beet boven de 250 psid komt, kan de druk op de loopvlakken dermate oplopen dat er geen vloeistofflim tussen de vlakken kan ontstaan. Het gebrek aan smeerfilm zal zorgen voor zeer snelle slijtage van de seals.

Om dit probleem de baas te kunnen kwam in 1938 het gebalanceerde seal op de markt. Bij een gebalanceerd mechanical seal wordt rekening gehouden met hoge druk door het oppervlak van het loopvlak aan te passen, waardoor de pakkingsbusdruk wordt verdeeld over een groter oppervlak. Gebalanceerde seals zijn eenvoudig te herkennen, er zit in de asbus en/of het loopvlak een stap. Overigens werkt dit bij een metal bellow iets ingewikkelder, maar het principe blijft hetzelfde. Mechanical seals kunnen ook zo worden ontwikkeld dat ze kunnen balanceren voor overdruk aan beide kanten van de loopvlakcombinatie.

QSEALS -13

Cartridge seals

Cartridge seals bestaan uit een vooraf gemonteerde mechanische afdichting op een asbus (inclusief flens) die als geheel over de as of asbus geïnstalleerd kunnen worden. Cartridge seals zijn wat dat betreft zeer eenvoudig te installeren, de kans op korte standtijd door suboptimale installatie is eigenlijk verleden tijd. Het zal geen verrassing zijn dat cartridge seals een stuk kostbaarder zijn dan de hiervoor besproken afdichtingen. Daar staan dan wel weer lagere onderhoudskosten tegenover. Overigens is het niet altijd mogelijk om een cartridge seal toe te passen als er bijvoorbeeld geen ruimte is in het huis.

QSEALS -101-1

Enkele cartridge seals & dubbele cartridge seals

Enkele cartridge seals zijn niet voor alle hedendaagse toepassingen afdoende. Denk aan de verwerking van giftige of gevaarlijke stoffen waarbij de lekkage voor smering eigenlijk niet mag voorkomen, of bij het rondpompen van schurende suspensie met extreme slijtage tot gevolg. Of de kans op het drooglopen van de afdichten. Om deze situatie het hoofd te kunnen bieden zijn o.a. de dubbele cartridge seals ontwikkeld. Deze afdichting behuisd twee sets met asafdichtingen waartussen een spervloeistof spoelt die zorgt voor de koeling en smering van de loopvlakken. De keus tussen een enkelvoudig seal en een dubbel uitgevoerd seal heeft vooral te maken met de intitiële kosten van aanschaf afgezet tegen de kosten van onderhoud en downtime veroorzaakt door sealfalen. Iets anders om in overweging te nemen is natuurlijk welk medium er verpompt wordt en welke veiligheids- en milieunormen daarbij in acht genomen dienen te worden.

Revisie mechanical seals 

In sommige gevallen is het niet nodig om een nieuw seal aan te schaffen. Onze experts weten als geen ander hoe zij een oud seal moeten reviseren. Daarom reviseren wij ook mechanical seals. Jouw seal weer zo goed als nieuw? Laat jouw mechanical seal dan analyseren door onze experts, om te kijken hoe jouw seal gereviseerd kan worden. Lukt het onze experts toch niet? Dan krijg je vrijblijvend een offerte voor een vervangende seal. Zo weet je zeker dat jij verzekerd bent van een geschikt seal. Het reviseren van een seal bestaat onder andere uit het inspecteren en reinigen van de seal. Vervolgens verzamelen onze experts de onderdelen die zij nodig hebben om de seal te reviseren. Het reviseren van een mechanical seal is snel, kostenbesparend en duurzaam.

Snelle levering mechanical seals 

Qseals staat garant voor een snelle levering van mechanical seals. Of het nou gaat om klanten die een enkele mechanical seal bestellen of laten reviseren, of voor een afname van honderden of misschien wel duizenden stuks. Wij snappen dat een mechanical seal soms dringend nodig is en proberen daarom de levertijd zo kort mogelijk te houden. Doordat wij veel mechanical seals aanbieden, maar ook vervangende exemplaren hebben, kunnen wij de levertijd zo kort mogelijk houden. Ook bij de grotere afnemers staan we bekend om de snelle levering van mechanical seals. Vooral de cartridge seals en de component seals kunnen wij snel leveren, omdat we grote hoeveelheden seals op voorraad hebben. Ook maken wij seals op maat voor specifieke toepassingen. Meer weten over de levering van mechanical seals in Nederland? Bekijk dan ook onze mechanical seals Nederland pagina.

Ontdek al onze mechanical seals vandaag nog!

Bent u geïnteresseerd in de mechanical seals van Qseals? Neem dan direct contact op met sales@qseals.com, of bekijk alle mechanical seals op de website. Ook kun je naar het ‘vind jouw seal‘ kopje om gebruik te maken van onze handige tool. Qseals heeft een ontzettend divers aanbod en heeft voor elke partij een geschikte oplossing. Verder worden producten op maat gemaakt in de fabriek in Wezep, zodat er altijd een seal of product is die aansluit op uw behoeften.

Hulp nodig?

We helpen u graag met geheel vrijblijvend advies. Onze specialisten staan iedere werkdag van 08:00 tot 18:00 voor u klaar. Neem contact met ons op via:

+31 38 85 21 801

× Need help?