Soorten seals
 

Soorten seals

Er zijn verschillende soorten mechanical seals. Zo heb je bijvoorbeeld de engineered seals en de floated seals. Hieronder bespreken we de drie verschillen tussen de seals die bij ons het meeste besteld worden. Dat zijn de component seals, cartridge seals en engineered seals.

Component seals

Een component seal is samengesteld uit afzonderlijke dynamische en stationaire onderdelen. Component seals, met aan het uiteinde een componentafdichting, bestaan ​​uit een afzonderlijk roterend deel en een stationaire zitting die in een pakkingbus of behuizing worden gemonteerd. Lees hier meer over op de component seals pagina.

Cartridge seals

Cartridge seals zijn afdichtingen die snel gemonteerd kunnen worden en zijn ontworpen voor het verwijderen van pompassen. De cartridge seal is een opstelling van meerdere componenten, die samen een eenheid vormen. Lees hier meer over op de cartridge seals pagina.

Engineered seals

Dit is een seal die zowel vloeibare als gasvormige fasen aankan tijdens de werking van een pomp. Engineered seals worden gezien als de ideale oplossing voor toepassingen met een lage dampmarge, denk bijvoorbeeld aan toepassingen met ethaan en CO2. Lees hier meer over op de engineered seals pagina.

Ontwerpen mechanical seals

Naast de soorten, zijn er ook talloze ontwerpen voor afdichtingen beschikbaar, maar grofweg zijn ze in te delen in de volgende types:

  • Pusher
  • Non-pusher
  • Unbalanced
  • Balanced
  • Cartridge
    • Enkel cartridge seal & dubbel cartridge seal

Pusher seals

Pusher seals maken gebruik van een secondaire seal die axiaal langs de as of asbus beweegt om druk te houden op de loopvlakken. Hierdoor kan het seal compenseren voor slijtage en eventuele minder nauwkeurige uitlijning van de as. Voordeel is dat dit sealtype het goedkoopst is. Het voornaamste nadeel van deze configuratie is dat het sedondaire seal kan invreten op de as of asbus, vooral wanneer er abbrasief product wordt verwerkt.

QSEALS -21-2

Non Pusher seals

Dit is de categorie waarin de bellow seals vallen. Deze afdichtingen maken geen gebruik van een secondaire afdichting die langs de as of asbus moet kunnen bewegen om contact te houden. De secondaire seals bewegen bij dit type seal dus in geen geval mee, ook niet tijdens gebruik. De slijtage van het loopvlak wordt gecompenseerd door een elastomeren of metalen balg. Een nadeel van dit type seal is de hogere kostprijs van het seal en dat er in corrosieve omgeving een groter seal gebruikt dient te worden omdat het materiaal van de balg anders te dun is.

QSEALS -14-2

Unbalanced en balanced seals

We spreken van een gebalanceerd seal als er rekening is gehouden met de druk op de loopvlakken veroorzaakt door de druk in het systeem. Het klinkt misschien gek als het doel is om asafdichting te bereiken, maar een mechanical seal moet lekken! De loopvlakken van de primaire afdichting moeten immers gesmeerd worden met het verpompte product. Wanneer de druk aan de productzijde pak em beet boven de 250 psid komt, kan de druk op de loopvlakken dermate oplopen dat er geen vloeistofflim tussen de vlakken kan ontstaan. Het gebrek aan smeerfilm zal zorgen voor zeer snelle slijtage van de seals.

Om dit probleem de baas te kunnen kwam in 1938 het gebalanceerde seal op de markt. Bij een gebalanceerd mechanical seal wordt rekening gehouden met hoge druk door het oppervlak van het loopvlak aan te passen, waardoor de pakkingsbusdruk wordt verdeeld over een groter oppervlak. Gebalanceerde seals zijn eenvoudig te herkennen, er zit in de asbus en/of het loopvlak een stap. Overigens werkt dit bij een metal bellow iets ingewikkelder, maar het principe blijft hetzelfde. Mechanical seals kunnen ook zo worden ontwikkeld dat ze kunnen balanceren voor overdruk aan beide kanten van de loopvlakcombinatie.

QSEALS -13

Cartridge seals

Cartridge seals bestaan uit een vooraf gemonteerde mechanische afdichting op een asbus (inclusief flens) die als geheel over de as of asbus geïnstalleerd kunnen worden. Cartridge seals zijn wat dat betreft zeer eenvoudig te installeren, de kans op korte standtijd door suboptimale installatie is eigenlijk verleden tijd. Het zal geen verrassing zijn dat cartridge seals een stuk kostbaarder zijn dan de hiervoor besproken afdichtingen. Daar staan dan wel weer lagere onderhoudskosten tegenover. Overigens is het niet altijd mogelijk om een cartridge seal toe te passen als er bijvoorbeeld geen ruimte is in het huis.

QSEALS -101-1

Enkele cartridge seals & dubbele cartridge seals

Enkele cartridge seals zijn niet voor alle hedendaagse toepassingen afdoende. Denk aan de verwerking van giftige of gevaarlijke stoffen waarbij de lekkage voor smering eigenlijk niet mag voorkomen, of bij het rondpompen van schurende suspensie met extreme slijtage tot gevolg. Of de kans op het drooglopen van de afdichten. Om deze situatie het hoofd te kunnen bieden zijn o.a. de dubbele cartridge seals ontwikkeld. Deze afdichting behuisd twee sets met asafdichtingen waartussen een spervloeistof spoelt die zorgt voor de koeling en smering van de loopvlakken. De keus tussen een enkelvoudig seal en een dubbel uitgevoerd seal heeft vooral te maken met de intitiële kosten van aanschaf afgezet tegen de kosten van onderhoud en downtime veroorzaakt door sealfalen. Iets anders om in overweging te nemen is natuurlijk welk medium er verpompt wordt en welke veiligheids- en milieunormen daarbij in acht genomen dienen te worden.

Mechanical seals van Qseals

Bent u geïnteresseerd in mechanical seals van Qseals? Neem dan direct contact op met sales@qseals.com, of bekijk alle mechanical seals op de website. Qseals heeft een ontzettend divers aanbod en heeft voor elke partij een geschikte oplossing. Verder worden producten op maat gemaakt in de fabriek in Wezep, zodat er altijd een seal of product is die aansluit op uw behoeften. Ook reviseren wij mechanical seals. Hierover lees je meer op onze mechanical seals revisie pagina.

Hulp nodig?

We helpen u graag met geheel vrijblijvend advies. Onze specialisten staan iedere werkdag van 08:00 tot 18:00 voor u klaar. Neem contact met ons op via:

+31 38 85 21 801

× Need help?