EPDM

Bij Qseals wordt er gebruikgemaakt van allerlei soorten materialen, waaronder rubber, metaal, RVS, keramiek en grafiet. Ieder materiaal is weer geschikt in een andere situatie.

Wat is EPDM?

EPDM is de afkorting van “Ethyleen – Propyleen – Dieen Monomeer” en slaat op een groep van synthetische rubbers of elastomeren, verkregen door de polymerisatie van etheen (=ethyleen), propeen (=propyleen) en een dieen.

Dit materiaal kent een aantal aantrekkelijke eigenschappen, zoals:

 • een hoge elasticiteit (tot 400%), en dit over een groot temperatuursbereik van -35°C tot +120°C
 • een goede bestendigheid tegen vele basen, zuren (waaronder vetzuren) en zouten (echter niet tegen aardolieproducten) en tegen ozon en UV-stralen
 • een lange levensduur van ten minste 50 jaar.

EPDM-rubber wordt sedert ca. 1963 gebruikt en vindt vele toepassingen o.a. in de bouw (dakafdichting), de automobielsector (afdichtingsringen, afdichtingsstrips aan ramen en deuren), riemen, transportbanden en slangen (bv. tuinslangen), elektrische isolatie, vijverfolie enzovoort. Qseals past EPDM rubber toe als afdichtinsringen (o-ringen).

Specificaties EPDM

EPDM is goed bestand tegen:

 • Heet water en hete damp
 • Tal van polaire oplosmiddelen (bijvoorbeeld alcoho-len, ketonen, ester)
 • Tal van organische en anorganische zuren en basen Wasvlœ istoffen
 • Siliconenoliën en siliconenvetten
 • Remvlœ istoffen op basis van glycol (speciale kwa-liteit noodzakelijk)
 • Ozon, weersomstandigheden, veroudering

EPDM is niet bestand tegen:

 • Alle soorten producten op basis van minerale olie (oliën, vetten, motorbrandstoffen)

Temperatuurbereik:

 • 45°C tot +130°C (met zwavel gekoppeld) 55°C
 • tot +150°C (met peroxide gekoppeld)

EPDM O-ringen

De O-ringen van EPDM worden veel ingezet voor pneumatische systemen. Pneumatiek is een manier om dingen met droge, schone lucht te laten bewegen. EPDM O-ringen kunnen ook ingezet worden voor toepassingen buiten huis. EPDM  is namelijk bestand tegen UV-straling en oxidatie. Meestal worden de O-ringen van EPDM rubber ingezet voor toepassingen met chemicaliën.  Houd er wel rekening mee dat de EPDM O-ringen niet goed tegen vet kunnen. Wel is het goed bestand tegen chemicaliën, heet water en waterdamp. Hierdoor worden veel thermische toepassingen mogelijk gemaakt met de EPDM O-ringen.

 

EPDM van Qseals

Geïnteresseerd in EPDM van Qseals? Bekijk dan zeker onze mechanical seals pagina, of neem direct contact op met sales@qseals.com. Qseals heeft een ontzettend divers aanbod en heeft voor elke partij een geschikte oplossing. U vindt hier allerlei materialen, zoals Kalrez, RVS en Viton (FKM) of FEP Viton/silicone. Verder worden producten op maat gemaakt in de fabriek in Wezep, zodat er altijd een materiaal, seal of product is die aansluit op uw behoeften.

Hulp nodig?

We helpen u graag met geheel vrijblijvend advies. Onze specialisten staan iedere werkdag van 08:00 tot 18:00 voor u klaar. Neem contact met ons op via:

+31 38 85 21 801

× Need help?