Viton (FKM/FPM)
 

Viton (FKM/FPM)

Viton® wordt vaak als materiaal aangeduid, maar is eigenlijk een merknaam van een fluoroelastomeer. Qseals kan Viton o-ringen leveren voorzien van EC1935/2004 certificering. Deze o-ringen zijn dus volledig food-grade en FDA approved.

Wat is Viton®?

Viton®, een product van DuPont Performance Elastomers – een volle dochter van DuPont, is een halffabrikaat met de eigenschappen van rubber (fluorelastomeer). Viton fluoroelastomeren worden ook wel eens beschreven met de afkortingen FKM of FPM. FKM is de afkorting voor fluorelastomeer volgens de Amerikaanse ASTM standaard, FPM is de afkorting voor hetzelfde materiaal, maar dan volgens het DIN/ISO systeem.

slangen, O-ringen en andere afdichtingen

De auto-, luchtvaart- en chemische industrie weet het materiaal al meer dan vijftig jaar te waarderen vanwege de uitstekende hitte- en chemische bestendighed. Oplosmiddelen en brandstoffen zoals benzine en kerosine hebben geen vat op Viton®. Vandaar dat het materiaal veel wordt toegepast voor slangen, O-ringen en andere afdichtingen. Grote kans dat de slangen onder de motorkap van je auto gemaakt zijn van Viton®.

Compound QK

Veel klanten kiezen voor o-ringen in onze compound QK, omdat de chemische resistentie van QK vergelijkbaar is met FEP/Viton & FEP/Silicone en ook standaard voorzien is van FDA en EC1935-2004. Voordeel is dat QK veel flexibeler is door zijn 75 shore hardheid, dit resulteert in makkelijkere montage ten opzichte van FEP/Viton of FEP/Silicone o-ringen. Door de teflon ommantelling is deze heel stug en kan dit problemen geven bij montage of bepaalde toepassingen.

Viton® fabrieken in Dordrecht

Dordrecht is de enige plaats in Europa waar Viton® wordt gemaakt. De andere fabrieken staan in de Verenigde Staten. In Dordrecht staan drie verschillende Viton® fabrieken. In de Gum Plant worden de basistypes gemaakt. In de Viton® VSOP Plant worden ‘specialties’ gemaakt met specifieke eigenschappen. De APA Plant produceert Viton® dat ook bij lage temperaturen zijn rubbereigenschappen behoudt en nog beter resistent is tegen chemicaliën.

Viton van Qseals

Qseals kan Viton o-ringen toepassen in al haar FDA en EC1935 seal-oplossingen. Veel klanten zien daarom voor onze o-ringen. Geïnteresseerd? Bekijk dan zeker onze O-ringen pagina, of neem direct contact op met sales@qseals.com. Qseals heeft een ontzettend divers aanbod en heeft voor elke partij een geschikte oplossing. U vindt hier allerlei materialen, zoals Kalrez, RVS en Viton (FKM) of FEP Viton/silicone. Verder worden producten op maat gemaakt in de fabriek in Wezep, zodat er altijd een seal of product is die aansluit op uw behoeften.

Hulp nodig?

We helpen u graag met geheel vrijblijvend advies. Onze specialisten staan iedere werkdag van 08:00 tot 18:00 voor u klaar. Neem contact met ons op via:

+31 38 85 21 801

× Need help?