Stator

Een stator of stator ring is een onderdeel van een mechanische seal die zich in de deksel van de pomp bevindt. De stator ring is, zoals de naam doet vermoeden, een statisch onderdeel van de mechanical seal. Hij bestaat uit een metalen, koolstof (carbon, grafiet) of keramische (silicium carbide, tungsten) ring met een o-ring. De o-ring is een belangrijk onderdeel van de stator omdat deze de afdichting tussen het pomphuis en de stator garandeert. Het broertje van de stator is de rotor, die voor het roterende onderdeel van de mechanical seal voor zijn rekening neemt.

Stator deel met rubberen cup of profielring

Stator delen zijn verkrijgbaar met o-ring als afdichting in diverse materialen, maar ook met een rubberen cup of een rubberen profielring, deze modellen worden ook wel cup-seats genoemd.

Stator deel met anti-rotatie pin 

Anti-rotatie pin, bij diverse pompen wordt een anti-rotatie pin geplaatst in de pompkamer om te voorkomen dat het stator deel kan meedraaien in het pomphuis. Vaak zie je bij een kristalliserend product, dat de mechanical seal loopvlakken op elkaar plakken (of verkleven) door het product. De suikers in het product zorgen ervoor dat de loopvlakken als een soort lijm aan elkaar plakken, tijdnes het opstarten kan dit ervoor zorgen dat de ortor het stator deel meeneemt in het pomphuis. Dit zorgt ervoor dat het stator deel meedraait in het pomphuis en de o-ring is een statische dichting en geen dynamische dichting. Deze zal binnen enkele seconden falen. De anti-rotatie pin zorgt ervoor dat het stator deel met een nokje aan de achterzijde van het stator deel gelocked word en dus niet kan meedraaien. 

Breekt of scheurt je stator deel op de nok van je stator deel?

Wanneer het stator deel volledig van Silicium carbide (SIC), Carbon (CAR) of Keramiek (CER) gemaakt is, noemen we dit een monolithisch stator deel. Nadeel hiervan is dat het CAR, CER of SIC dan snel scheur op de nok, wanneer hij wordt meegenomen op de plek waar de anti-rotatie pin hem raakt. Qseals voert het stator deel uit in RVS316 en met een SIC of CAR insert of in volledig Tungsten (TC). Dit resulteert weer in een langere stand tijd voor uw toepassing. 

Verkrijgbare materialen zijn:

Keramiek (Ceramic)

SIC (Silicium carbide)

TC (tungsten, ook wel genaamd wolfram carbide wat afgekort wordt als WC)

Carbon (koolstof, grafiet)

Chroomoxide (CR203)

RVS304 (roestvaststaal)

RVS316 (roestvaststaal)

Met diverse elastomeren o.a.

NBR (Nitrile)

EPDM

Viton (FKM, FPM)

FEP/Viton en FEP/Sicone

QK

Kalrez (FFKM)

Other material options are available, please enquire using contact form.

Qseals statoren

Qseals stationaire afdichtingen zijn ontworpen met maximale uitwisselbaarheid voor gebruik met zoveel mogelijk roterende afdichtingen. Om ervoor te zorgen dat uw afdichtingsvlakken correct worden gevolgd, neemt u contact met ons op om de compatibiliteit te controleren voor roterende en stationaire combinaties die niet in de lijst staan. De Qseals stationaire afdichtingen passen bij DIN-behuizingsafmetingen.

Hulp nodig?

We helpen u graag met geheel vrijblijvend advies. Onze specialisten staan iedere werkdag van 08:00 tot 18:00 voor u klaar. Neem contact met ons op via:

+31 38 85 21 801

× Need help?