RVS

Bij Qseals wordt er gebruikgemaakt van allerlei soorten materialen, waaronder rubber, metaal, keramiek en grafiet. Ieder materiaal is weer geschikt in een andere situatie en voor een andere soort seal. Hieronder lees je meer over RVS, beter bekend als roestvast staal.

Wat is RVS?

Roestvast staal, ook RVS of inox genoemd en in de volksmond beter bekend als roestvrij staal, is een legering van hoofdzakelijk ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Om van roestvast staal te kunnen spreken, is minimaal 10,5% chroom en maximaal 1,2% koolstof nodig. Verder zijn in veel soorten roestvast staal ook de elementen molybdeen, titanium, mangaan, stikstof en silicium terug te vinden.

Het eerste roestvaste staal werd op 13 augustus 1913 door Harry Brearley in het laboratorium Brown-Firth gegoten, nadat hem in 1912 gevraagd was onderzoek voor de wapenindustrie te doen. Industrieel gebruikt men veelal de Amerikaanse normalisatie:

  • AISI 304 (1.4301) bestaat uit 18% chroom en 8% nikkel. Deze legering is niet magnetisch en niet hardbaar.
  • Een meer corrosiebestendige maar duurdere soort is AISI 316 (EN 1.4401) met 16% chroom en 10% nikkel en 2% molybdeen. Type 316 is beter bestand tegen zoutcorrosie en wordt veel toegepast in de scheikundige industrie.

Verschil tussen RVS 304 en 316

Het verschil tussen RVS 304 en 316 zit in de samenstelling. RVS 316 bevat 2% molybdeen, waardoor het materiaal beter bestand is tegen spleet- en spanningscorrosie en putcorrosie. Voor buitentoepassingen of toepassingen waar het materiaal in contact kan komen met chloren of andere zuren bevelen wij dan ook altijd RVS 316 aan.

Inox 

Inox is een roestvast materiaal doordat het aanwezige chroom bij contact met zuurstof een onzichtbare beschermlaag vormt, de oxidehuid. Dit laagje beschermt het onderliggende metaal tegen verdere roestvorming. Bovendien herstelt het zichzelf wanneer het beschadigd wordt. Roestvaste staalsoorten zijn zeer gevoelig chloor. Stadswater, zwembadwater, bleekwater (NaOcl), zoutzuur (HCl) en ijzertrichloride (Fe2Cl3) zijn zeer agressief op roestvast staal.

Putcorrosie

Putcorrosie is de corrosie waarbij zich putjes in het oppervlak vormen. Als bijvoorbeeld roestvast staal AISI 304 in contact komt met chloorhoudend water, van bijvoorbeeld drinkwater of zwembadwater, dan zal het chloor plaatselijk de beschermende laag chroomoxide (oxidehuid) aantasten. Er ontstaat dan het begin van een ondiep putje, waar zich weer meer chloorionen verzamelen, waardoor de aantasting bij voorkeur op die plaats doorgaat en het putje dieper wordt. Uiteindelijk ziet het materiaal er grotendeels gaaf uit, maar met een aantal putjes over het oppervlak.

RVS van Qseals 

Geïnteresseerd is RVS mechanical seals van Qseals? Neem  dan direct contact op met sales@qseals.com, of bekijk het overzicht op de website. Qseals heeft een ontzettend divers aanbod en heeft voor elke partij een geschikte oplossing. U vindt hier allerlei materialen, zoals KalrezRVS en Viton (FKM) of FEP Viton/silicone. Verder worden producten op maat gemaakt in de fabriek in Wezep, zodat er altijd een seal of product is die aansluit op uw behoeften.

Hulp nodig?

We helpen u graag met geheel vrijblijvend advies. Onze specialisten staan iedere werkdag van 08:00 tot 18:00 voor u klaar. Neem contact met ons op via:

+31 38 85 21 801

× Need help?