Seal Support Systems
 

Seal Support Systems

Qseals levert een complete lijn Seal Support Systems gebaseerd op het thermosyphon principe. Het thermosyphon effect (natuurlijke convectie) zorgt ervoor dat de loopvlakken van het seal gekoeld worden. Dit in combinatie met een stabiele vloeistoffilm verlengt de standtijd van het seal aanzienlijk.

Spervloeistof

Een mechanical seal bestaat uit twee loopvlakken die voor de primaire afdichting zorgen. Tussen beide loopvlakken bevindt zich een vloeistoffilm (zeer dun, 2 tot 3 micrometer) om in smering te voorzien. Zonder een stabiele vloeistoffilm zouden de loopvlakken in direct contact staan met elkaar waardoor enorme wrijvingswarmte wordt opgebouwd. Deze hoge temperatuur zorgt voor excessieve slijtage en sealfalen. De sleutel tot een goede afdichting is dus een goede, koele en stabiele vloeistoffilm!

Bij toepassing van een enkelvoudig mechanical seal functioneert de procesvloeistof als vloeistoffilm tussen de loopvlakken. Zolang de procesvloeistof zich hiertoe leent kan een enkelvoudig seal worden toegepast. Echter, veel procesvloeistoffen zijn ongeschikt voor het koelen en smeren van de loopvlakken. Denk hierbij aan slurries, vloeistoffen die verdampen door het drukverlies tussen de loopvlakken, te koude of te hete vloeistoffen, etcetera. In alle bovengenoemde situaties is een externe spervloeistof cruciaal voor het behoud van een goede vloeistoffilm. Een goede vloeistoffilm verlengt de standtijd extreem!

Voordelen van het Qseals Seal Support systeem

Dankzij de Seal Support oplossingen van Qseals profiteert u van:

 • Verbeterde standtijd (MTBF) en maximale effectieve werktijd
  De Thermosyphon-lijn van Qseals zorgt ervoor dat de capaciteit van uw proces maximaal wordt benut door MTBF te verlengen.
 • Sterk gereduceerd watergebruik en geassocieerde kosten
  Traditionele ‘quench to drain’ methoden brengen enorme waterverspilling met zich mee (tot wel 6 miljoen liter per seal per jaar). Een enorme besparing op de kosten voor waterverbruik en vuilwaterverwerking.
 • Uniek deelbaar design 
  Onze seal support systemen hebben een deelbaar design en daarin zijn wij uniek. Door het design van de seal support systems, zijn deze perfect reinigbaar en wordt de levensduur van de tank vergroot.
 • Snelle Return on Investment (ROI)
  De langere standtijd en de besparing op water, energie en operationele kosten zorgt voor een zeer efficiente ROI.
 • Beter voor het milieu
  Reductie van carbon footprint en belasting van het milieu wegens enorme besparing op water en energie.
 • Lagere operationele kosten
  Thermosyphonsystemen zijn grotendeels onderhoudsvrij waardoor onderhoudsmonteurs of procesmedewerkers elders in de fabriek kunnen worden ingezet.
 • Gereduceerd energieverbruik
  De hoeveelheid water die langs de loopvlakken bij het product kan komen wordt tot het absoluut minimale teruggebracht, waardoor anders noodzakelijke verdampingsprocessen binnen het productieproces niet meer nodig zijn.

Druksysteem

Het druksysteem is normaliter gevuld met een spervloeistof zoals water of een olie. Een geschikte olie is verkrijgbaar via Qseals voor applicaties waar het gebruik van water niet mogelijk of wenselijk is. Het systeem kan onder druk gehouden worden door gebruik te maken van in de fabriek aanwezige perslucht of stikstof, of gebruikmakend van een persluchtcilinder. Qseals levert drie verschillende systemen die op haar beurt weer uit te breiden zijn met diverse opties. Het basissysteem bestaat uit een drukvat met peilglas. Kan gebruikt worden zonder overdruk om voor koeling te zorgen bij gemiddelde belasting, om kristallisatie van watergedragen oplossingen te voorkomen, of om te beschermen tegen drooglopen.

Het druksysteem voegt aan de basis een lucht/N2 regelaar en een drukventiel toe waardoor het mogelijk wordt het vat onder druk te brengen op basis van een in de fabriek aanwezige drukleiding. Een overdruk van tenminste 1 bar boven de procesdruk voorkomt dat schurende deeltjes uit de procesvloeistof de loopvlakken kunnen beschadigen. Extra opties beschikbaar zijn o.a. een koelspiraal (zowel in het vat als om de toevoerleiding naar het seal toe waardoor het thermosyphon-effect wordt vergroot) en verschillende druksensoren.

Waterretentiesysteem

Het waterretentiesysteem bestaat uit het basissysteem maar wordt onder druk gebracht door deze direct aan de beschikbare watervoorziening te koppelen. Hierdoor ontstaat een systeem dat niet alleen onderhoudsarm is, maar ook zeer betrouwbaar. Compleet met drukmeter, stromingsindicator en terugslagklep om drukwisseling op te vangen. Ook dit systeem kan worden uitgebreid om in additionele koelcapaciteit te voorzien.

Seal Support Systems van Qseals

Bent u geïnteresseerd in de seal support systems van Qseals? Neem dan direct contact op met sales@qseals.com. Qseals heeft een ontzettend divers aanbod en heeft voor elke partij een geschikte oplossing. Verder worden producten op maat gemaakt in de fabriek in Wezep, zodat er altijd een seal, product of systeem is die aansluit op uw behoeften. Qseals biedt onder andere component seals, catridge seals, engineered seals en compressor seals aan.

Download onze product sheets:

Qseals Seal Support Systems Voordelen Qseals Seal Support System Opties

Hulp nodig?

We helpen u graag met geheel vrijblijvend advies. Onze specialisten staan iedere werkdag van 08:00 tot 18:00 voor u klaar. Neem contact met ons op via:

+31 38 85 21 801

× Need help?