John Crane

Hieronder volgt achtergrondinformatie over het merk John Crane, bijvoorbeeld over hoe het merk ontstond en welke type mechanical seals John Crane aanbiedt. 

Hoe is John Crane ontstaan? 

John Crane is een van de meest populaire merken die mechanical seals verkoopt. Het bedrijf, dat onderdeel is van Smiths Group plc, is opgericht in 1917 en heeft inmiddels meer dan 5.000 medewerkers, die verspreid werken over de hele wereld. John Crane levert op maat gemaakte oplossingen, zoals mechanical seals, voor de procesindustrie en zorgt ervoor dat hun partners kunnen voldoen aan de standaarden binnen de industrie, denk bijvoorbeeld aan de FDA (Amerikaanse regelgeving), EC1935-2004 (europese regelgeving) en de USP Class VI, een norm binnen de farmaceutische industrie.

Producten van John Crane

John Crane biedt als merk veel meer aan dan alleen mechanical seals. Zo bieden ze naast de mechanical seals ook bearing isolators, equipment filtration, glandpacking, power transmission couplings en seals support systemen aan. Dit maakt John Crane een uitstekend bedrijf binnen de procesindustrie. Binnen de mechanical seal sectie bieden ze de volgende compressor seals en pomp seals aan:

Dry gas seals

Dry gas seals worden in de procesindustrie gebruikt om een ​asafdichting te bieden aan compressoren en andere roterende machines. Dit om het vrijkomen van mogelijk schadelijke gassen en stoffen, in de omringende atmosfeer, te voorkomen. Deze mechanische afdichtingen bestaan uit een primaire ring en een tegenring. Tijdens het proces ontstaat er een opening tussen de twee ringen. John Crane is een van de grotere aanbieders van dry gas seals. Bekijk onze vind je seal tool om te ontdekken of jouw seal er tussen staat. Bij Qseals hebben we ook geschikte alternatieven. 

Seperation seals 

De seperations seals van John Crane zorgen ervoor dat er geen olie in de lagerholte komt. Het voorkomt hiermee dat olie in de in de dry gas seal komt. Ook worden ze vaak ingezet als laatste hulpmiddel bij een afdichtingsfout.

Elastomer bellows

Dit is een wet gas seal. De elastomere balgafdichtingen zorgen ervoor dat er geen losse componenten zijn die beschadigd kunnen raken, tijdens het monteren ervan. De veerelement is in dit geval een balg. Dit zorgt ervoor dat er geen secundaire dynamische afdichtingen nodig zijn, zoals O-ringen

Liquid Hydrocarbon Pipeline

Hydrocarbon gas liquids, ook bekend als koolwaterstoffen, komen voor bij een atmosferische druk en als vloeistoffen onder hogere druk. Hydrocarbon gas liquids zijn moleculen van koolstof en waterstof in verschillende combinaties. John Crane verkoopt diverse Liquid Hydrocarbon Pipeline seals, die ervoor zorgen dat gassen niet vrijkomen in de atmosfeer. Bekende John Crane types zijn bijvoorbeeld de Type 8648VRS Single Seal, Type 8648VRS Dual- pressurized Seal en de Type 8628VSC Non-contacting Secondary Containment Seal. 

Metal bellow seals 

Metal bellow seals hebben een kern die gemaakt is de van verschillende soorten balgen, zoals de Hastelloy C en de AM350. De mechanical seals worden gebruikt bij toepassingen met hoge temperaturen. Door de roestvast stalen (RVS) eindfittingen kunnen veel hogere temperaturen bereikt worden, dan met de rubber bellow mechanical seals.

John Crane benoemt de volgende concurrentievoordelen op haar website, als het gaat om de metal bellow seals:

 • Lagere downtime; 
 • Verhogen van de tijd tussen reparaties, bekend als de mean time to repair (MTTR);
 • Het verminderen van gebruikskosten en afschrijvingskosten;
 • Een betere veiligheid van de fabrieksprocessen.

Non-contacting Seals

De non-contacting seals zijn bedoeld om af te dichten, zonder contact tussen de stationaire en roterende elementen. Hierdoor ontstaat geen slijtage of weerstand van de het roterende onderdeel. Bij een non-contact seal zitten de contactloze afdichtingen aan de buitenring. Hiermee voeren ze geen druk uit op de binnenring van de lager. Bekende non-contacting seals van John Crane zijn de Type 2800E, type 2800 EH en de type 2800 EX. Bij Qseals verkopen wij John Crane mechanical seals wereldwijd. Zit jouw seal er niet tussen (zie ook de vind je seal widget)? Dan bieden wij een passend alternatief aan. 

Standard cartridge seals  

John Crane heeft een gevarieerd aanbod aan Cartridge seals. Cartridge seals kunnen snel gemonteerd worden en zijn ontworpen voor het verwijderen van pompassen. De cartridge seal is een opstelling van meerdere componenten, die samen een eenheid vormen. Meer hierover lees je op onze cartridge seals pagina. De meestgebruikte applicaties van de John Cran Cartridge seals zijn: chemisch, papier, energie, voeding en levensmiddelen, mining en water. Bij Qseals verkopen wij zowel de enkele cartridge seals als de dubbele cartridge seals van John Crane. 

O-ring pusher mechanical seals

De afdichtingsring van de pusher seal bestaat uit een afdichtingsring die is gemonteerd met een O-ring en veren. Die zorgen ervoor dat de vloeistof van de afdichting over het oppervlak verspreid wordt en dat het niet gaat lekken. De O-ring pusher seal gebruikt dus een glijdende secundaire afdichting, die de vloeistof niet naar de ID-zijde laat lakken. De O-ring wordt langs de buitendiameter van de huls of as gebouwd. De O-ring pusher mechanical seals van John Crane staan bekend om precisie en de applicaties met hoge temperaturen. 

PTFE Bellow Seals

De PTFE Bellow Seals is een pomp seal die extern gemonteerd wordt. Dit type seal wordt ingezet voor corrosieve chemicaliën, waarbij er geen contact met de media mag zijn. PTFE (Polytetrafluorethyleen) wordt zowel voor pannen gebruikt (als coating), als voor afdichtingen. Het is voor veel applicaties een geschikt materiaal, omdat het superieur is aan veel andere type materialen. Meer hierover lees je op onze PTFE materialen pagina

PTFE Wedge Seals

Zoals we net al aangaven, is PTFE is een van de beste materialen om extreem corrosieve chemicaliën te weerstaan. PTFE wedge mechanical seals zijn multi-spring types met PTFE-wedge, om het roterende vlak tegen het stationaire vlak te plaatsen. Ook kunnen ze met een O-ring geleverd worden. Je vormt dan een secundaire afdichting op de as. Gebruik je een niet geen O-ring maar een PTFE-afdichtingselement? Dan kan het ook gebruikt worden bij applicaties met hoge temperaturen, tot zelfs +210°C. John Crane heeft meestal niet heel veel soorten PTFE wedge seals beschikbaar. Bekende soorten zijn de Type 109, Type 109 B, Type 159 B en de type 59 U. 

Slurry Seals

Slurry seals zijn mechanische afdichtingen voor slurry pumpen. Deze zijn ontworpen om te werken in de zwaarste slurry-omgevingen. De afdichting is zo ontworpen dat hij kan werken zonder te spoelen. Hierdoor blijven de kosten van het fabrieksproces laag. Slurry pumps en seals worden vaak ingezet voor pompen die schurende of halfvaste materialen transporteren. Hierbij kun je denken aan mest, zetmeel en bijvoorbeeld cement.

Split seals 

De split seal heeft componenten die in twee gelijke helften zijn gesplitst, die als één geheel op de afdichtingsas zijn bevestigd. Dit zorgt ervoor dat een hoop tijd, kosten en moeite bespaard wordt. Tijdens het monteren van het seal hoef je de pomp niet te demonteren. Hier gaat normaal veel tijd verloren aan. John Crane heeft bijvoorbeeld de Type 3740, de Type 3740 D en de Type 3740 XL. 

Vessel en Agitator Seals

De laatste categorie zijn de Vessel en Agitator seals. Goed om te weten hierbij is dat een agitator hetzelfde is als een tank mixer. Er zijn Vessel/agitator/mixel seals met boveninvoer, onderinvoer en zijinvoer, afhankelijk van waar het roerwerk zich op het eigenlijke vat bevindt. De mechanical seal wordt gebruikt om een afdichting tot stand te brengen tussen een roterend onderdeel en een stationair onderdeel, op de agitator/mixer/vessel. Je kunt de mechanical seals van John Crane gebruiken om de prestaties te verbeteren en de duur van apparaten te optimaliseren. In bijna alle agitator applicaties kun je een mechanical seal gebruiken. 

John Crane mechanical seal Applicaties

Hieronder volgen veel voorkomende applicaties van de John Crane mechanical seals. Je ziet hierbij dat er groot onderscheid is in soort applicaties en dat de functie van een John Crane mechanical seal varieert: 

 • Chemisch
 • Farmaceutisch
 • Kracht generatie
 • Olie en gas
 • Voeding en levensmiddelen
 • Compressie
 • pulp- en papierverwerking

Wil jij weten welk type seal aansluit op jouw applicatie? Neem dan contact op met een van onze experts. Qseals is de mechanical seal supplier van Nederland, maar ook wereldwijd, en levert mechanical seals van grote merken, zoals Burgmann, AES en natuurlijk John Crane. 

Bij Qseals kunt u terecht voor levering en revisie van alle John Crane seals. Vrijwel altijd kunnen wij John Crane seals direct vanuit voorraad leveren in alle gangbare maten en met vrijwel iedere loopvlak en elastomeren combinatie.

Veel ervaring met levering van John Crane seals

Er staan momenteel 68 typenummers van John Crane geregistreerd binnen onze omvangrijke databank. Voor deze John Crane typenummers zijn momenteel 476 geschikte alternatieven van andere merken bij ons bekend voor maar liefst 567 verschillende toepassingen. Met andere woorden, uw specifieke situatie of probleem hebben wij waarschijnlijk al eerder afgehandeld. Wij helpen u graag met vrijblijvend advies.

Revisie John Crane seals

Naast het aanbieden van mechanical seals, houdt Qseals zich ook bezig met het reviseren van mechanische afdichtingen. Ons personeel heeft jarenlang ervaring in het maken en reviseren van mechanical seals. Ze zijn een expert op het gebied van het reviseren van mechanical seals van John Crane.

Voor iedere toepassing biedt Qseals een geschikte oplossing. De meeste seals weten wij zelfs te reviseren als nieuw. Dit doen wij in onze werkplaats in Wezep. Lukt het ons niet om een seal van John Crane te reviseren? Dan ontvangt u een vrijblijvende offerte voor een vervangende seal, die ook geschikt is voor uw toepassing.

Hoe werkt het reviseren van John Crane seals?

Het reviseren van mechanical seals van John Crane doen we in meerdere stappen. We beginnen met de inventarisatie. Vervolgens gaan wij de seal reinigen en doen wij een inspectie en analyse, waarbij onder andere gekeken wordt naar de hoogte en loopvlakken van de seal. Ook kijken wij naar de aantasting en beschadiging van de John Crane seal. Vervolgens bieden wij een offerte aan en gaan we bezig met de bewerking van de mechanical seal. Onze experts gaan zeer vakkundig te werk en weten precies wat er gedaan moet worden om John Crane seals te reviseren. Lees hier meer over op onze revisie pagina. Hier worden alle stappen uitgebreid uitgelegd. Ook kunt u direct contact opnemen voor het reviseren van uw John Crane seal.

John Crane seals

Onderstaand een selectie van de John Crane seals die bij ons bekend zijn. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Hulp nodig?

We helpen u graag met geheel vrijblijvend advies. Onze specialisten staan iedere werkdag van 08:00 tot 18:00 voor u klaar. Neem contact met ons op via:

+31 38 85 21 801

× Need help?